Hun vokste opp i en restaurantfamilie, har jobbet i bransjen siden hun var 13 og fant sin lidenskap da hun som 20-åring deltok på sin første vinsmaking.
– Det var en så kompleks drikk som rommet så mye: alle smaker, lukter, det historiske bakteppet og kultur. Jeg ble helt tatt på senga, og tenkte «dette må jeg jobbe med».
Fra Aker Brygge til Rio de Janeiro
Reisen var kort fra restaurantjobb på Aker Brygge til restauranthøyskole i Sverige og videre til Sør-Afrika for å jobbe på en vingård.
Senere kjøpte hun og kjæresten enveisbillett til Rio de Janeiro hvor turismen hadde skapt stor etterspørsel etter vinkunnskap. Sara tok språkkurs på rekordtid, og fikk jobb i et vinimportselskap.
– Det var altfor gøy å være der. Plutselig hadde det gått seks år, minnes Sara.
Da hadde paret klart å spare opp egenkapital til å kjøpe en liten leilighet i Oslo. De leide den ut i en periode, solgte den med god gevinst, og kjøpte så en større bolig de også har leid ut i perioder.
– Å leie ut bolig er veldig gunstig med tanke på sparing. Det er mange måter å spare penger på, det trenger ikke bare være av penger som kommer på lønnskonto.
Les også: Petra – den kreative superspareren
Sara Døscher
- Gift med Klaus og har to gutter på 3 og 6 år.
- Mat- og vinentusiast med faglig formidling som sin største lidenskap.
- Har jobbet med mat og vin i 20 år, og satset på gründerdrømmen våren 2020.
- I dag skriver hun mat- og vinbøker, lager lydbokserie og podcast om vin, anmelder og skriver om vin for Nettavisen og holder vinkurs. I mai starter hun som vinskribent for VG hvor hun skal skrive sin helt egne spalte hver uke.
Realiserte gründerdrømmen
Vel tilbake i Oslo fikk Døscher jobb i Vinmonopolet. Med et hektisk småbarnsliv og drømmen om et hus, ble det vanskelig å bygge opp en stor sparekonto.
– Jeg ønsket ikke å vente «et helt liv», så jeg beit tenna sammen og jobbet knallhardt i et par år for å realisere drømmen om å starte for meg selv, forteller Sara.
Hun jobbet morgen og kveld med å skrive bokmanus, kurs og foredrag.
SATSET PÅ DRØMMEN: – Det som er så utrolig gøy med jobben, er at den er så variert. Kort oppsummert er det mye vinsmaking, bok- og artikkelskriving, podcast, vinkurs og formidling av vin på alle mulige flater jeg jobber med. Firmaet mitt heter det samme som min første vinbok: «Vin til folket», forteller Sara. Foto: Privat
– Jeg liker å tenke at når barna er lagt og klokken er halv syv, er det nesten en arbeidsdag igjen til midnatt. Med det perspektivet blir det lett å sette av en time eller tre til å jobbe enda litt mer.
Våren 2020 hadde hun bygget opp sitt eget vinunivers og kunne si opp den trygge jobben i Vinmonopolet. Fundamentet var lagt for å kunne generere inntekt fra dag èn.
Les også: Derfor bør du ha fuck you-penger
Gi pengene dine superkrefter
– Jeg får gjøre det jeg elsker
I dag har gründeren fleksibiliteten og valgfriheten hun drømte om i mange år. Hun har et helt annet ansvar, og i perioder er jobben lengre enn vanlig arbeidsdag. Men det er så til de grader verdt det.
– Jeg har aldri hatt det så bra inni meg. Jeg er ikke låst hos en arbeidsgiver. Jeg kan ta en dag for meg selv når jeg er sliten eller trenger inspirasjon – det turte jeg aldri før.
Da lar hun hodet hvile, går en tur med podcast på øret, henter tidlig i barnehagen og kokkelerer på kjøkkenet. Disse «fridagene" finner hun ofte løsninger på det hun grubler på, og de blir på den måten den viktigste delen av jobben.
– Alt dette gir mer glede og flyt i arbeidshverdagen. Jeg gleder meg til å legge meg hver kveld, for å stå opp neste morgen, drikke kaffe og jobbe. Når faget mitt er min lidenskap, blir ikke jobben et ork.
3 tips til å følge drømmen
- Sett deg et helt konkret mål. Ikke tenk «en dag skal jeg …». Skriv ned målet med penn og papir. Det trykte ord har mye makt! Jeg skriver ned delmål hvert halvår. Og fortell noen om målet ditt, eller til deg selv i speilet om du vil. Putt det ut i universet og si det høyt.
- Ikke heng all selvtillit på én knagg. Da blir du skuffet. Ofte går det ikke som du vil. Kast opp flere baller i luften og fordel selvtilliten utover ulike knagger. Det kan være en bokdrøm, å åpne restaurant eller bli foredragsholder. Når du fordeler, blir du mye mindre sårbar.
- Så klisjé, men sant: du MÅ jobbe. Det er steike mye hardt arbeid. Du må finne din grunnleggende lidenskap! Ikke lat som at du har lyst til å skrive en vinbok hvis du ikke har det. Idéen må være genuin og noe du virkelig har lyst å få til. Du må glede deg til å stå opp om morgenen!