Kreative tips til restemat i julen

Julen er høysesong for matsvinn. Med økt bevissthet, kunnskap og kreativitet, kan vi alle bidra til å kaste mindre mat. Her får du noen tips til hvordan du kan gjenbruke rester av julematen.

Restene fra julemåltidene kan bli til deilige retter. Pinnekjøtt kan brukes i ertesuppe og lapskaus, kalkun i wok eller salater, ribbe kuttes opp og brukes i pytt i panne sammen med potetrester eller i gryteretter, mens rester av fisk kan bli til fiskegrateng eller fiskesuppe.

binary-7118-4959-kokken-400px-tiny
MESTERKOKK: Espen Vesterdal Larsen er daglig leder i Kulinarisk Akademi, og har blant annet gullmedalje i kokke-OL og vinner av NM i konditorkunst. Foto: Paul Paiewonsky

Av risgrøten kan du lage rislapper som også kan fryses og tas opp ved behov, eller riskrem.

Eller hva med å rett og slett ha tapas med småretter til lunsj eller middag av de julerestene du har til overs? Da får garantert alle noe de liker.

Både pinnekjøtt, kalkun, julepølse og fisk kan rives opp i små biter, sprøstekes i panne og bli tilbehør til stekte poteter, omelett eller pasta.

Kokkens tips

La deg også inspirere av kokken Espen Vesterdal Larsen ved Kulinarisk Akademi som byr på tre enkle oppskrifter til hvordan du kan bruke rester fra julemiddagene.

Brandade på torsk eller lutefisk

Ingredienser:

  • 200 gram skrelte mandelpoteter, kuttet i terninger
  • 250 gram melk
  • 1 desiliter olivenolje
  • 250 gram rester av kokt torsk eller lutefisk, renset og plukket fri for bein og skinn
  • 2 fedd hvitløk

Slik gjør du: 

  1. Potetene skrelles og kuttes i biter
  2. Kok potetene i melken med hele hvitløkfedd.
  3. Når potetene er møre legger du fisken i gryta, og drar den vekk fra varmen.
  4. Når fisken er varm siler du av væsken, og plukker ut feddene med hvitløk.
  5. Deretter moses ingrediensene sammen med en rotmoser, eller kjøres i en kjøkkenmaskin med grind på medium hastighet.
  6. Når massen er knust sper du i olivenoljen litt og litt. Smak til med salt, cayennepepper og urter.

Montering

Bruk 2 spiseskjeer og form små egg som legges på crostinis (sprøstekte skiver av brød). Serveres med sprøstekt bacon og urter.

Les også: Er saken biff?

Peking gris (ribbe)

Dette er en forenklet variant av peking duck. Langt fra originalen, men like fullt fantastisk å spise.

Ingredienser:

  • 800 gram ribberester
  • 2 vårløk, finsnittet
  • ½ stykk agurk i tynne strimler
  • Til oppvarming av ribba:
  • 15 gram fersk ingefær, finsnittet
  • 1 spiseskje med honning

Slik gjør du:

  1. Varm opp ribberestene, og riv kjøttet i strimler mens det fortsatt er litt varmt.
  2. Stek kjøttet i panne før servering, og smak til med eventuelt litt ingefær og honning.
  3. Pannekakene kan kjøpes ferdig i asiatiske butikker, eller du kan se etter oppskrift på internett og lage dem selv (søk: mandarin pancakes)

Servering:

Kjøtt og grønnsaker rulles inn i pannekakene. Server med hoisin-saus (fås kjøpt i etnisk- eller velassortert dagligvarebutikk), finsnittet vårløk og agurk i strimler.

Tips! Legg de finsnittede grønnsakene i isvann før servering, de vil da bli sprø! Du trenger selvsagt ikke å steke ny ribbe. Har du rester av annet kjøtt er det også godt!

Les også: Ti tips til å redusere platforbruket ditt

Rillettes på pinnekjøtt

Ingredienser:

  • 300 gram renset kjøtt fra pinnekjøtt
  • 150 gram ribbefett eller andefett
  • 400 gram kålrabistappe

Slik gjør du:

  1. Varm opp kjøttet, kjør det i mikser og spe med fett.
  2. Varm kålrabistappen i en kjele med en kvist rosmarin. Når den er varm tas rosmarinen ut.
  3. Smak til med ferskpresset appelsin og litt finhakket appelsinskall.
  4. Kjør kålrabistappen glatt i blender. Hvis konsistensen er løs kan den justeres med litt potetmospulver.
  5. Bruk to spiseskjeer, og form små egg som legges på crostinis (sprøstekte skiver av brød). Topp det hele med kålrabistappen og sprøstekt svor.

i

FAKTA OM KASTING AV MAT

  • I Norge kaster vi 355 000 tonn mat hvert år som kunne vært spist.
  • En gjennomsnittlig husholdning kaster hver åttende handlepose med mat, noe som tilsvarer ca. 5 800 kroner per år.
  • Klimagassutslipp fra matsvinnet i Norge tilsvarer ca. en fjerdedel av klimagassutslippene fra personbiltransporten i Norge.

Kilde: "Matsvinn i Norge 2010-2015" fra Østfoldforskning

Les også: Søppel i havet, ser vi noen ende på det?